Atenție, începători!

semn-incepator

Câteva sfaturi pentru începătorii la volan:

1. Înainte de a conduce un autovehicul, asigurați-vă că îl cunoașteți suficient de bine (comenzi, demaraj, instalație de frânare, roată de rezervă, scule și accesorii etc.) și că sunteți într-o stare psiho-fizică bună (nu obosit). Ar fi destul de stresant și chiar periculos să vă prindă noaptea sau ploaia pe drum, iar dumneavoastră să nu fiți în măsură să porniți luminile sau ștergătoarele de parbriz.

2. Respectați regulile de circulație specifice situației dumneavoastră (semnele de începător, regimul de viteză maximă permisă), evitând astfel aplicarea unor sancțiuni contravenționale (amenzi).

3. Evitați circulația în condiții meteorologice dificile (ploaie torențială, ceață densă, polei sau zăpadă).

4. Evitați parcurgerea traseelor care sunt frecvent aglomerate sau foarte lungi (peste 50-100 km.) într-o singură etapă (fără pauză).

5. Este recomandabil să fiți însoțit de o persoană cu experiență în conducere (rudă, prieten), care v-ar putea ajuta cu indicații în timpul conducerii (fără a vă „bate la cap” în mod inutil, demonstrând cât este el de „meseriaș”…).

6. În situația în care vă confruntați cu anumite dificultăți, cereți sprijinul altor participanți la trafic (polițiștilor, altor conducători auto, chiar și pietonilor). Nu e o rușine să ceri ajutor, atunci când nu cunoști sau nu poți rezolva o problemă.

7. Conduceți regulamentar, evitând „politețea” excesivă și inutilă față de ceilalți participanți la trafic (se pot crea neînțelegeri sau chiar mai grav – accidente). În situația în care sunteți „ajutat” de un participant la trafic, este suficient (și civilizat) un mic semn de mulțumire prin înclinarea capului.

8. Atunci când circulați cu viteză redusă și observați (în oglindă) că în spatele autovehiculului dumneavoastră s-a format o coloană de mai multe vehicule, este recomandat să circulați pe banda I, să opriți în primul refugiu (parcare), în afara părții carosabile sau cât mai pe dreapta acesteia, pentru a permite să fiți depășit și a contribui astfel la fluența traficului. După câteva minute (de relaxare), vă puteți continua deplasarea în condiții de trafic mai lejer (și mai puțin stresant, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru ceilalți).

9. Păstrați-vă calmul și procedați regulamentar și civilizat în toate situațiile, indiferent de claxoanele, „opiniile” și „epitetele” celorlalți participanți la trafic. E posibil (și e normal) să fiți ceva mai emoționat și mai stresat decât ei, care „s-au născut” direct conducători auto (e doar o problemă de civilizație, sau de lipsa ei).

10. Amintiți-vă mereu următoarele lucruri: experiența vine odată cu numărul de kilometri parcurși, permanent pot apărea situații inedite în trafic și că cei dragi vă așteaptă să ajungeți la destinație în siguranță (la fel și pe ceilalți participanți la trafic).

DRUM BUN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.